Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 10 juli 2018, Av michael

Moderkakans placering

Moderkakan bildas genom att embryot tränger igenom moderns tunna blodkärl och bildar små blodpölar som det sedan får syre genom eftersom embryot då kan fånga upp syremolekyler ur moderns blod.

Efter fyra veckor har en liten blodplatta, moderkakan, bildats, en blodplatta som innehåller byggstenar både från embryot och från modern och det gör moderkakan till en unik skapelse.

Moderkakan fungerar som fostrets lunga, tarm, lever och njurar. Moderkakan fungerar med andra ord som extra organ åt fostret eftersom det ännu inte utvecklat dessa själv.

Ventral (framvägg/bukvägg)

Detta kallas även att ha moderkakan i framvägg eller moderkakan i bukvägg.

När man har fått konstaterat att man har moderkakan ventralt så bör man vara medveten om ett par saker, för det är lite annorlunda (dock ej farligt) att ha moderkakan just där.Det första man ska vara medveten om är att det kan ta längre tid innan du känner sparkar från barnet, även om du är omföderska. Man brukar säga att förstföderskor normalt känner sparkar kring mitten av graviditeten, ca vecka 20 och omföderskor något tidigare. Men eftersom moderkakan i just detta fall ligger mitt på magen, som en stor mjuk stötdämpare, så känner man ofta inte sparkar förrän något senare. Moderkakan tar ”udden av” sparkarna.

Dock behöver det inte bli så. Jag hade moderkakan ventralt och kände Jacob redan i vecka 18+3, vilket då måste anses ganska tidigt. Rörelser inne i magen brukar man känna lika tidigt som alla andra, det är just sparkar och buffar rakt ut mot magen som påverkas.

Sedan kan det vara så att man känner av barnet mer sällan. Igen så beror detta på att moderkakan ligger där den ligger.

Att ha moderkakan ventralt innebär inga komplikationer för övrigt, det kan bara vara lite oroande för mamman som kanske inte känner av bebisen lika mycket som hon skulle vilja.

Praevia

När moderkakan täcker livmodershalsen helt eller delvis kallas det föreliggande moderkaka eller placenta praevia som det då egentligen heter.

Att ha en föreliggande moderkaka är lite mer omständigt och komplicerat än att ha en moderkaka på annat ställe.En av de komplikationer som finns är att den ligger i vägen när det är dags för förlossning. Öppningen ut för barnet är blockerad och då brukar det krävas kejsarsnitt, ofta innan vecka 38 så att en vaginal förlossning inte hinner starta.Föreliggande moderkaka brukar ofta också sättas i samband med blödningar, främst efter vecka 20 och under de sista två månaderna av graviditeten.

Moderkakan ökar inte lika mycket i vikt och storlek efter vecka 30 men livmoderns nedre del tänjs ut och blir snabbt längre. Följden blir då att moderkakan som inte är tänjbar, brister och börjar blöda.

Att ha en blödande moderkaka är otroligt stressande så klart men när man vet att mamman har en föreliggande moderkaka så brukar man också hålla extra koll på moderkakan med regelbundna ultraljud.

Men…
Många gånger, dock inte alla, så växer moderkakan med livmodern uppåt och utåt när livmodern växer och täcker då inte längre livmodershalsen och problemet försvinner.

Fundus (tak)

Att ha en placenta fundus innebär att moderkakan ligger i taket på livmodern. Detta kan göra att du slipper smärtsamma sparkar rakt upp mot revbenen eftersom moderkakan agerar stötdämpare.

Dorsal (ryggläge)

Att ha moderkakan dorsalt innebär att moderkakan ligger mot ryggen, ett ganska vanligt läge.

Lateral

Lateral moderkaka innebär att moderkakan ligger på sidan av livmodern. Alltså antingen på höger eller vänster sida.

Placenta accrete

Acreta innebär att moderkakan faster sig allt för djupt och för mycket (sitter fast för ”permanent”) i livmoderns vägg

Placenta increta

Increta innebär att moderkakan fäster sig än mer djup i livmoderväggen.

Placenta percreta

Percreta innebär att moderkakan fäster sig inte bara i själva livmoderväggen, men tom igenom den. Ibland kan det tom hända att moderkakan fäster sig på närliggande organ som tex urinblåsan.

 Klicka här för att läsa mer om moderkakan och dess funktion