Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här: , Av michael

Sexuellt överförbara sjukdomar

Det finns en del sjukdomar som överförs vid sexuell kontakt.

Ibland kan man ha dessa sjukdomar utan att det märks, men flera av dem ger symtom som flytningar, klåda, urinträngningar, sår och vårtor.

Om du tror att du kan ha drabbats av en könssjukdom bör du genast söka vård på ungdomsmottagningen eller hos din vårdcentral.

Många tycker att det kan kännas pinsamt eller besvärande att söka vård för en könssjukdom men de som arbetar på mottagningarna är vana vid de flesta slags problem.

Kom ihåg att det är bättre att testa sig en gång för mycket än en gång för lite. De flesta undersökningar och behandlingar för sexuellt överförbara sjukdomar är kostnadsfria.

Att begränsa de sexuellt överförbara sjukdomarna är någonting som angår oss alla men det är bara du som kan skydda dig själv.

Det går inte alltid att se om någon har en sexuellt överförbar sjukdom. Ofta vet smittbäraren inte om att han eller hon bär på sjukdomen.

 

Varför är det så viktigt att veta om könssjukdomar?

Ja, det beror ju på att du som eventuell bärare kan dels smitta andra, dels få problem själv och dels föra över problem/smitta till ditt ofödda barn.

På MVC, vid inskrivningen, tar man numer alltid ett HIV/Syfilis-prov samt ibland prov för Klamydia.

 

Klamydia

Klamydia är en sexuellt överförbar sjukdom som, tyvärr, blir allt vanligare – särskilt bland yngre kvinnor. Klamydia kan ge äggledarinflammation.

En kvinna kan bära på smittan under väldigt lång tid utan att visa symptom.

Om en kvinna vid förlossningen har obehandlad klamydia kan barnet smittas och få ögoninflammation och någon enstaka gång lunginflammation.

Om du tror att du är smittat med klamydia bör du omedelbart tala med en läkare/gynekolog så att ett odlingsprov kan tas. Klamydia måste behandlas med antibiotika för att försvinna och efter behandling finns det ingen risk att barnet smittas.

 

Genital herpes

Herpers är en virussjukdom som smittar vid samlag.

Det bildas blåsor och små sår i slidan eller på blygdläpparna. Såren läker relativt snabbt men kan undertiden svida och kännas obehagliga.

Det finns ingen botande behandling mot herpes. Viruset finns kvar i nervcellerna under hela livet. Men det går att mildra nya utbrott eller förebygga nya utbrott med medicin.

Blåsorna och såren återkommer för de allra flesta med kortare eller längre intervall. Förr har man trott att det bara var då det finns blåsor eller öppna sår som sjukdomen var smittsamt men även om du inte har synbara sår, kan du smitta.

Det som du kanske tror är en liten irritation eller hemorrojder, kan i själva verket vara genital herpes. Om du inte är i ett fast förhållande bör du därför endast ha sex med kondom.

Om mamman skulle ha en färsk herpesblåsa vid förlossningen är det risk för smitta. Det händer sällan, men det finns då risk för att man istället behöver göra kejsarsnitt.

Ibland kan man dock tejpa över blåsorna och mamman kan på så sätt föda vaginalt.

 

Syfilis

Vanliga tecken på syfilis är bla sår på könsorganen som inte ömmar, utslag, över hela kroppen inklusive handflator och fotsulor, som inte kliar samt svullna ljumskar.

Såren försvinner efter tre till sex veckor, men bakterierna finns kvar i kroppen.

Efter en tid får man utslag på huden. Andra symtom är feber, illamående, trötthet, ledsmärtor och håravfall. Lika vanligt är att infektionen inte ger några symtom alls men ändå är smittsam.

Om en gravid kvinna har syfilis kan hon behandlas med penicillin. Därmed förhindrassjukdomen att överföras till fostret som därmed skulle kunna leda till missfall eller allvarliga medfödda skador och missbildningar.

 

Gonorré

Du kan ha gonorré om det svider när du kissar, det kommer en flytning från urinröret, slidan eller ändtarmen eller om det gör ont i halsen.

Symtomen brukar komma mellan några dagar och en vecka efter smittotillfället. Du kan också vara smittad utan att du har några symtom alls.

Hos kvinnan kan en obehandlad gonorré orsaka äggledarinflammation, som i sin tur kan leda till kroniska buksmärtor, sterilitet och utomkvedshavandeskap.

Hos män kan sjukdomen ge bitestikelsinflammation eller prostatainflammation.

Gonorréinfektion kan hos både kvinnor och män orsaka ögoninflammation, ledbesvär och blodförgiftning.

 

HIV

Idag sker rutinmässigt HIV-test på inskrivningen hos MVC.

Runt 95% av kvinnorna accepterart att göra testet och av det ungefär 100 000 kvinnor som testat varje år upptäcks ett tiotal HIV-smittade.

HIV behöver inte innebära att barnet blir smittat.

 

© Can Stock Photo Inc. / barabasa