Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här: , Av michael

Förvärkar/sammandragningar

Livmodern – uterus – arbetar och tränar under hela graviditeten, först som sammandragningar, sedan som förvärkar som känns mer och mer och blir kraftigare (oftast men inte alltid) ju närmare förlossningen kommer. Sedan på ett mer konkret sätt när det är dags för förlossning i form av förlossningsvärkar.
Sammandragningar, förvärkar och förlossningsvärkar är alltså i stort sett samma sak – fast med olika intensitet.

Vad är förvärkar?
Förvärkarna/sammandragningarna kan ses som livmoderns träningsprogram innan förlossningen – livmodern hårdnar och blir hård som en boll. Förvärkarna brukar märkas från ca vecka 30 men det är väldigt individuellt. I början är de oftast oregelbundna.

Känner alla av förvärkar/sammandragningar?
Nej, faktiskt inte. Det finns många kvinnor som aldrig känner av förvärkar/sammandragningar utan går direkt in på födslovärkarna. Det finns även de kvinnor som har väldigt milda förvärkar/sammandragningar och som därför knappt känner av dom.
Om man har få eller inga förvärkar/samandragningar så innebär det inte att förlossningen kommer att bli segare eller svårare. Vi är bara olika och det är inget att oroa sig för.

Hur känns förvärkar/sammandragningar
Det är svårt att beskriva generellt hur förvärkar/sammandragningar känns. För mig kändes det som molande mensvärk samtidigt som livmodern blev hård som en fotboll. Jag tyckte att det var obehagligt men det gjorde inte ont. Förvärkarna/sammandragningarna höll i ett allt från en till ett par minuter.

Mina förvärkar/sammandragningar gör ont!
Smärtsamma förvärkar/sammandragningar är i och för sig inte något farligt. Men de är ändå en signal på att något inte är bra. Kanske handlar det om alltför stor belastning, att du är överansträngd eller stressad. Det bästa sättet att motverka besvären med smärtsamma sammandragningar är att ta det lugnt. Korta ner arbetsdagen, se till att bli sjukskriven och vila mycket.

Om du har mycket kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen med tanke på för tidig förlossning. I vanliga fall brukar inte sammandragningar påverka livmoderhalsen, men om den av någon anledning är försvagad kan det hända att den öppnar sig i förtid.

Om du känner dig orolig kan du alltid ringa din barnmorska och/eller förlossningen.

Hur vet man om det är förvärkar eller riktiga värkar?
Ibland kan man få så kraftiga förvärkar att man tror att det är förlossningsvärkar, men värkar som försvinner när man reser sig upp är i regel förvärkar. Man kan också prova att ta en dusch eller göra något annat avslappnande – går värken över är det antagligen bara förvärkar. Regelbundna förvärkar kan dock vara ett tecken på att förlossningen är nära. Om du är orolig kontakta din BM alternativt förlossningen.